Klantenservice
Winkel geopend vanaf ma 09.00 uur
Klantenbeoordeling 9,1
Winkel nu gesloten
tot ma 09.00 uur
Klantenservice
0341 414013
Hoe onze kersttradities zijn ontstaan

Hoe onze kersttradities zijn ontstaan?

Wij hebben in onze winkel alles in huis om je huis in kerstsfeer te brengen maar weet jij waarom wij eigenlijk een kerstboom neer zetten? En wat is de betekenis van de piek? Wij zijn in de geschiedenis van de kerstversiering gedoken en hebben een aantal leuke feiten ontdekt die wij met jullie willen delen.

Lang geleden, zo rond het begin van onze jaartelling, haalden de Germanen in de winter takken in huis om hun onderkomen te versieren. Zij kwamen tot ontdekking dat takken van de dennenboom mooi groen bleven en dat deze bomen het eeuwige leven en magische krachten hadden. Op 21 december , de kortste dag van het jaar, was het midwinterfeest waarbij gevierd werd dat vanaf die datum de dagen weer langer zouden worden. Eigenlijk vierden zij dus dat het weer langer licht werd. Later werd er door de Christenen in die periode gevierd dat Jezus was geboren: het Kerstfeest. Het Kerstfeest is ook het feest van het licht en rond de 16e eeuw werden deze twee tradities aan elkaar gekoppeld. Daarbij was een versierde kerstboom eerst alleen weggelegd voor de rijken. Pas vanaf de tweede wereldoorlog deed de kerstboom zijn intrede in veel Nederlandse huiskamers.

Hoe onze kersttradities zijn ontstaan
 • De eerste versierde kerstboom dateert uit 1510 en stond in het plaatsje Riga in Letland
 • Rond 1840 stond in Nederland de eerste kerstboom in de woonkamer
 • De grootste kerstboom ter wereld staat in Nederland. De kerstboom staat in IJsselstein en is 366 meter hoog
 • Bij een echte kerstboom moet je deze in de eerste week ongeveer 1 liter water per dag geven
 • De eerste kunstkerstboom dateert uit 1883

Ook de kerstballen stammen uit de tijd van de Germanen. In de groene takken werden eikels, dennenappels, noten en fruit gehangen. Dit waren vruchtbaarheidssymbolen en deze dienden om de goden gunstig te stemmen. In Nederland versierde men tot ver in de negentiende eeuw de kerstboom met  vergulde noten, koek, appeltjes, speelgoed en papieren slingers.
De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn. Deze lag vroeger in de tuin of hing binnen aan de lamp of voor het raam. Men geloofde dat een heks geen spiegelbeeld had en door de spiegelende heksenbal kon men makkelijk een heks herkennen. Daarbij kaatsten de ballen het licht van de zon terug waardoor de zon in kracht kon groeien.
In 1831 werd de eerste glazen kerstbal uit nood geboren. Meneer Linder had eigenlijk geen geld om echte appels voor in zijn kerstboom te kopen. Meneer Linder was een glasblazer en woonde in de Vogezen. Hij blies een grote kraal die hij van binnen met een laagje lood bedekte. De kerstbal is geboren!

 • Een Duitse handelsonderneming heeft tussen 1831 en 1835 in zijn catalogus glazen vruchten en noten voor in de kerstboom
 • In de catalogus van 1860 is er voor het eerst sprake van kerstballen van glas. Deze hebben een doorsnee van 2,5 cm tot 6 cm.
 • Heksenballen bestaan al meer dan 300 jaar en waren in de 18e eeuw in Engeland erg populair
Hoe onze kersttradities zijn ontstaan

Er zijn twee theorieën over de herkomst van de piek. Zo zou de piek een gespietste appel zijn omdat er van oudsher appels als versiering in de kerstboom werden gebruikt. Een andere theorie is dat de piek verwijst naar de Ster der Wijzen.

De eerste pieken hadden dan ook de vorm van een ster. Later kwamen er andere vormen na de uitvinding van een nieuwe glasblaastechniek. Hierdoor konden en dunnere en lichtere kerstboomdecoraties worden gemaakt. De piek was geboren.

 • De eerste versieringen voor in de top van de kerstboom waren vooral engeltjes, sterretjes en engelenhaar
 • De ster wordt nog steeds in veel landen, waaronder Amerika als piek gebruikt
 • De kerstpiek komt uit Thüringen in Duitsland

Feit Kerstverlichting:

 • Lampen fabriek Phillips uit Eindhoven brengt in 1923 zijn kerstverlichting op de markt
 • De eerste 80 handgemaakte lampjes voor in de kerstboom waren rood, wit en blauw
Hoe onze kersttradities zijn ontstaan

De kerstboom werd voor het eerst verlicht toen er voldoende kaarsen konden worden gemaakt. In een tekst uit de 13e eeuw wordt voor het eerst een boom met brandende kaarsen beschreven. Tot ongeveer 1950 werd de kerstboom in Nederland verlicht met echte kaarsjes.

De elektrische kaarsjes voor in de boom is een Amerikaanse uitvinding. Drie jaar nadat Edison de lamp uitvond kwam de eerste kerstverlichting op de markt. Op kerstavond 1882 brandden er voor het eerst 80 handgemaakte lampjes in de kerstboom. De techniek was nog erg ingewikkeld, rond 1890 was er nieuwe kerstboomverlichting. Deze was vreselijk duur en alleen voor de allerrijksten weggelegd. Rond 1930 is er kerstboomverlichting die ook voor de gewone man te betalen is.

 • De Christmas stocking was eerst een schoen. Volgens het verhaal liet St Nicholas een zak met goud door de schoorsteen vallen en deze viel in een schoen die bij de open haard te drogen stond.
 • Het geven van cadeautjes met de Kerst verwijst naar de cadeaus die de Drie Wijzen aan het kindeke Jezus gaven
 • Jingle Bells is helemaal geen kerstliedje. Eigenlijk is dit liedje geschreven voor Thanksgiving, werd geschreven in 1857 en heette oorspronkelijk One horse open sleigh.
 • White Christmas van Bing Crosby uit 1942 is het meest verkochte kerstliedje allertijden
 • De kans op een witte kerst is slechts 7%. Tussen 1900 en 2018 hebben wij maar 8 maal een witte kerst gehad.
 • Draag volgens Mexicaans gebruik rood ondergoed tijdens de feestdagen en er staat je in het nieuwe jaar een nieuwe liefde te wachten. Kies je voor geel dan komt er waarschijnlijk in het nieuwe jaar een financiële meevaller aan.
 • De kerstman heeft in Canada zijn eigen postcode. Kinderen die voor 16 december hun brief versturen krijgen antwoord van de kerstman.

  Santa Claus
  North Pole
  HOH HOH Canada

Hoe onze kersttradities zijn ontstaan